Hou je lichaam soepel

Gepubliceerd op 27 september 2023 om 20:30

Onze hond Floyd heeft me de afgelopen tijd iets bijzonders geleerd. Elke ochtend wanneer hij wakker wordt, voert hij een vast ritueel uit. Als eerste steekt hij zijn voorpoten uit en vervolgens rekt hij zich uit met een intensiteit die ik bewonderenswaardig vind. Daarna gaat hij staan en schudt hij zich uit. Het strekken en losschudden van zijn spieren is een essentieel onderdeel van zijn dagelijkse routine. In deze blog leg ik je uit waarom wij daar een voorbeeld aan kunnen nemen!

 

Te veel zitten

In ons dagelijks leven zitten we vaak veel en bewegen we te weinig. En als we bewegen dan is het vaak eenzijdig. Het gevolg van te weinig bewegen is dat we onze spieren en gewrichten stijf worden en we bepaalde bewegingen niet meer goed kunnen maken zoals hurken en het draaien van ons bovenlichaam. En voor sporters geldt dat ze bepaalde sport-specifieke bewegingen minder goed kunnen maken. Voor wie tennist is het bijvoorbeeld belangrijk het bovenlichaam goed te kunnen roteren. Een hardloper, maar ook een krachtsporter heeft baat bij soepele enkel- en kniegewrichten.

Stijve spieren en gewrichten kunnen ons ook kwetsbaar maken voor blessures. Met mobiliteitsoefeningen kun je dit tegengaan. Mobiliteitsoefeningen zijn fysieke oefeningen die bedoeld zijn om de bewegingsvrijheid, flexibiliteit en stabiliteit van je spieren en gewrichten te verbeteren.

Voorbeeld van oefening om beenspieren te rekken

Foto: Elle Carels

Het verband met herstel

Mobiliteitsoefeningen kunnen de bloedcirculatie verbeteren, wat kan bijdragen aan de algehele gezondheid van je gewrichten en je spieren. Een goede doorbloeding zorgt voor een betere toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de weefsels. Zo dragen ook mobiliteitsoefeningen bij aan het herstellen van beschadigde spiervezels en dus aan je herstel.

 

Dit doen mobiliteitsoefeningen voor jou

1. Verbeterde bewegingsvrijheid

Mobiliteitsoefeningen helpen je om stijfheid in je gewrichten en spieren te verminderen. Hierdoor kun je vrijer bewegen en je sportprestaties verbeteren.

2. Kans op blessures verminderen

Door je mobiliteit te vergroten, verminder je het risico op blessures die kunnen optreden als gevolg van beperkte bewegingsmogelijkheden en/of een beperkte stabiliteit in een bepaald gewricht.

3. Betere houding

Mobiliteitsoefeningen kunnen helpen bij het verbeteren van je houding door strakkere spieren te helpen ontspannen en zwakke spieren sterker te maken. Daarnaast help je jouw gewrichten om soepeler te worden zodat ze ook beter kunnen bewegen.

4. Psychologisch comfort

Regelmatige mobiliteitsoefeningen kunnen je helpen om je meer ontspannen en comfortabel te voelen in je lichaam. Dat extra zelfvertrouwen helpt je bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en tijdens sportprestaties.

5 laagdrempelige oefeningen voor thuis

Wil je de voordelen van mobiliteitsoefeningen ervaren zonder jezelf in de sportschool te hoeven uitputten? Hier zijn 5 laagdrempelige oefeningen die je prima thuis kunt doen:

1. Schoudercirkels

Draai je schouders in kleine en grote cirkels, zowel voorwaarts als achterwaarts. Dit helpt de flexibiliteit en mobiliteit van je schoudergewrichten te verbeteren. Voordelen zijn onder meer verminderde spanning in de nek en schouders en een betere houding.

2. Heupbuigingen

Sta rechtop en breng je knieën één voor één naar je borst terwijl je staat. Dit helpt bij het verbeteren van de heupmobiliteit en kan helpen bij lage rugpijn. Tevens train je hiermee je stabiliteit. Als het staand niet lukt dan kun je beginnen om de oefening liggend op de grond te doen.

3. Kniebuigingen

Buig je knieën en beweeg je heupen naar beneden terwijl je je rug recht houdt. Je maakt een dus een squat. Dit helpt bij het verbeteren van de mobiliteit van je kniegewrichten en vergroot de flexibiliteit van je bovenbeenspieren.

4. Rugrotaties

Zittend of staand, draai je bovenlichaam voorzichtig naar links en rechts. Sommige mensen vinden het fijn een bezemsteel in hun nek te leggen en die op schouderhoogte vast te pakken. De oefening helpt om de mobiliteit van je wervelkolom te verbeteren en kan ook helpen bij het verminderen van rugpijn.

5. Enkelmobiliteitsoefeningen

Rol je enkels in cirkels en beweeg je voeten op en neer om de flexibiliteit van je enkelgewrichten te verbeteren.

 

Probeer deze oefeningen dagelijks of minstens enkele keren per week uit om je mobiliteit te verbeteren en je lichaam soepeler te maken. Het is een kleine investering in je gezondheid die je grote voordelen kan opleveren.

P.S.: vergeet niet je lekker uit te rekken als je wakker wordt!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.